Onderbouw hyperlooptestbaan gaat van start.

Reading time 2 minutes
European Hyperloop Center

Avitec en stichting European Hyperloop Center hebben een overeenkomst gesloten voor de constructie van de onderbouw van de hyperlooptestbaan in Veendam. Op de locatie van HUSA Logistics zal dit voorjaar worden gestart met de bouw van de 420 meter lange testfaciliteit. De baan is de eerste waarin de hyperloopwisseltechnologie kan worden getest op snelheden tot 100 km/u. Hiermee zal Noord-Nederland een leidende rol gaan spelen in hyperloopontwikkeling binnen Europa.

Ben Timmermans, directeur van het Drentse Avitec: “We staan aan de basis van de volgende grote stap in hyperloopontwikkeling. Met onze kennis en expertise van constructiewerkzaamheden werken we graag mee aan de realisatie van het Europese testcentrum.”

Sascha Lamme, directeur European Hyperloop Center: “Wij zijn verheugd om samen met Avitec de fundering van het EHC te realiseren. Met het aangaan van deze overeenkomst zijn wij weer een stap dichter bij het realiseren van de hyperloop ”

Voortgang en planning

In 2022 zijn diverse activiteiten al gestart met de productie van het staal en de buizen van de 420 meter lange testbaan. De assemblage vindt nu off-site plaats, om later dit jaar naar de locatie te worden getransporteerd. De werkzaamheden op het terrein van HUSA Logistics in Veendam zullen starten in het voorjaar van 2023. De opening van de testbaan staat gepland voor begin 2024. Uiteindelijk wordt het eerste deel van de testbaan verplaatst en hergebruikt voor de volledige 2,6 km testbaan in Groningen.

Over European Hyperloop Center

Het European Hyperloop Center (EHC) in Groningen zal bestaan uit een hogesnelheidstestbaan en een onderzoekslaboratorium. In het EHC zullen testen, onderzoek en demonstraties worden verricht voor het verder brengen van de hyperlooptechnologie als toekomstige modaliteit voor vracht en personen. Het EHC zal worden opengesteld voor alle Europese hyperloopontwikkelaars en gaat zodoende dienen als hét Europese centrum van de hyperlooptechnologie. Voor meer informatie: https://europeanhyperloopcenter.com/

Over Avitec

Avitec in Nieuw-Buinen is een aannemingsbedrijf met jarenlange ervaring op het gebied van grond-, weg- en waterbouw en is sinds 1985 een bekend gezicht op de noorderlijke GWW-markt. Het bedrijf levert een totaal concept: vanaf de initiatieffase, via de ontwerpfase en uitvoeringsfase, naar de gebruikersfase en onderhoudsfase ontzorgen zij de klant. Avitec zorgt voor continuïteit in het hele proces. Met een personeelsbestand van circa 120 personeelsleden en een modern en uitgebreid machinepark (rups-, mobiele, en minikranen, shovels, trekkers en vrachtwagens). Voor meer informatie: https://avitec.nl/